Hevige klachten door een ontstoken wortelkanaal?
Heeft u pijn en wilt u direct een afspraak maken voor een consult? Bel ons dan zo spoedig mogelijk. Om verdere problemen, zoals een kaakontsteking met een dik gezicht te voorkomen is het raadzaam om niet te blijven lopen met klachten.
Wanneer u een afspraak heeft gemaakt verlicht u de pijn door in de tussentijd een veilige pijnstiller, zoals paracetamol of finimal in te nemen.
De wortelkanaalbehandeling in stappen beschreven
Bij een zenuwontsteking in het wortelkanaal zult u een wortelkanaalbehandeling moeten ondergaan.
- Tijdens de eerste stap van de behandeling maakt de tandarts een opening in de tand of kies om bij de ontstoken zenuw te kunnen komen. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving.
- Vervolgens verwijdert de tandarts de ontstoken zenuw om u van de pijn af te helpen.
- Wanneer de ontstoken zenuw verwijderd is, reinigt de tandarts het wortelkanaal zeer grondig met dunne vijltjes. We doen dit op steriele wijze, daarom wordt de tand of kies geïsoleerd van het speeksel met een rubberen lap (cofferdam).
- Tot slot wordt het wortelkanaal afgevuld met een vulling.
Symptomen van een zenuwontsteking
Pijn in het gebit die vanzelf ontstaat en blijft aanhouden, wijst in veel gevallen op een probleem. Is de pijn scherp en stekend van aard en straalt hij uit naar andere tanden, dan kan dit ook duiden op een zenuwontsteking van de tand. Enkele andere symptomen van een zenuwontsteking zijn:
- Toenemende pijn bij warm eten of drinken
- Afnemende pijn bij koud eten of drinken
- Druk op de tandzenuw doordat de bloedvaatjes open gaan staan
- Ontsteking op het tandvlees (fistel)
Hoe ontstaat een ontstoken zenuw?
Een zenuwontsteking kan door verschillende oorzaken ontstaan, bijvoorbeeld doordat een gaatje niet op tijd gevuld wordt en bacteriën de zenuw binnendringen. Daarnaast ontstaan zenuwontstekingen door:
- Tandbederf
- Een lekkende vulling
- Een trauma door een ongeval
- Een breuk in de wortel
- Overbelasting van de tand of kies, bijvoorbeeld tandenknarsen
Wanneer heb ik een wortelkanaalbehandeling nodig?
Wanneer de zenuwontsteking (pulpitis) zo ver gevorderd is dat deze zich niet meer herstelt, dan heeft u een zenuwbehandeling nodig.
In sommige gevallen gaat de pijn vanzelf over; dan is de tandzenuw waarschijnlijk afgestorven. Het gevolg hiervan is dat u soms tijden geen pijn meer heeft. Het is mogelijk dat de kies na enige tijd toch opnieuw gevoelig wordt, maar dan is de pijn anders. In dat geval zit de pijn dieper in de kaak en is deze doffer van karakter. Als complicatie is een dikke kaak mogelijk.
Een gezonde zenuw
Binnen elke tand of kies bevindt zich een holte (wortelkanaal) die gevuld is met o.a. bindweefsel, bloedvaten en zenuwvezels. Dit weefsel wordt de pulpa genoemd. Het wortelkanaal staat via de wortelpunt in verbinding met het omliggende kaakbot. Globaal gezegd hebben tanden en kleine kiezen tot twee kanalen en andere kiezen drie tot vier kanalen. De wortelkanalen komen in de tand of kies bij elkaar in de pulpakamer. Bij kinderen en jongvolwassenen zijn de wortelkanalen breed en is de pulpakamer groot. Naarmate u ouder wordt worden de holtes steeds kleiner, doordat er vanuit de pulpa nieuw tandbeen wordt afgezet tegen de wanden. De zenuwvezels geven koude, warme en andere prikkels door, bijvoorbeeld wanneer blootliggende tandhalzen in aanraking komen met zoetigheid en koud eten of drinken.
Veelgestelde vragen over de wortelkanaalbehandeling
Hieronder beantwoorden wij een aantal veelgestelde vragen over de wortelkanaalbehandeling. Navigeer snel naar uw vraag via onderstaand menu:
- Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?
- Hoelang duurt de napijn bij een wortelkanaalbehandeling?
- Wordt een wortelkanaalbehandeling in één afspraak gedaan?
- Hoe ziet de tand er na de behandeling uit?
- Lukt een wortelkanaalbehandeling altijd in één keer?
- Wat zijn de alternatieven voor een wortelkanaalbehandeling?
- Wat gebeurt er na een wortelkanaalbehandeling?
Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op of bel naar de praktijk: 023 557 6107. Onze specialisten staan u graag te woord.
Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?
Een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd onder verdoving, daardoor is de behandeling pijnloos. Als u te lang heeft gewacht met de behandeling, dan is het mogelijk dat de ontsteking zo ver gevorderd is dat verdoven steeds moeilijker wordt. In dat geval zijn er mogelijk meerdere verdovingen noodzakelijk.
Hoelang duurt de napijn bij een wortelkanaalbehandeling?
Door het intensieve schoonmaken, ontsmetten en afvullen van het wortelkanaal is de omgeving van de wortelpunt tijdelijk geïrriteerd. De irritatie houdt over het algemeen 1 tot 2 dagen aan. In sommige gevallen kan de napijn enkele weken aanhouden; dan is het verstandig naar de praktijk te bellen.
Hoelang duurt een wortelkanaalbehandeling?
De tijd die een wortelkanaalbehandeling in beslag neemt is afhankelijk van het aantal wortelkanalen en hoe makkelijk deze te bereiken zijn. Soms zijn meerdere behandelingen nodig. De behandelduur varieert van een half uur tot meerdere uren per behandeling.
Wordt een wortelkanaalbehandeling in één afspraak gedaan?
De tandarts maakt de patiënt eerst pijnvrij door de zenuw uit de tand te verwijderen. Vaak maakt hij de behandeling tijdens een tweede afspraak af. Als de kies erg ontstoken is, de kanalen niet droog te krijgen zijn of de ontsteking aan de wortelpunt te actief is, zijn meerdere behandelingen nodig.
Hoe ziet de tand er na de behandeling uit?
Dankzij moderne technieken gebeurt het steeds minder dat de tand na een wortelkanaalbehandeling donker van kleur wordt. Doordat het leven uit de tand is wordt de lichtdoorbreking wel anders; de tand oogt daardoor matter. Als de tand donker wordt, kan deze door o.a. intern bleken weer opgekleurd worden.
Lukt een wortelkanaalbehandeling altijd in één keer?
Wortelkanaalbehandelingen zijn over het algemeen in één keer succesvol en de kans op een nieuwe ontsteking is erg klein. Mocht dit wel gebeuren, dan moet de behandeling worden overgedaan.
Wat zijn de alternatieven voor een wortelkanaalbehandeling?
Als een zenuw ontstoken is, zal deze niet meer uit zichzelf genezen. Een alternatief voor de wortelkanaalbehandeling is de tand verwijderen/trekken. Daardoor ontstaat er een gat dat door een implantaat of met een kroon of brug gesloten moet worden. Over het algemeen is het beter om zoveel mogelijk uw tanden en kiezen te behouden en dus een wortelkanaalbehandeling uit te laten voeren.
Nazorg: wat gebeurt er na een wortelkanaalbehandeling?
De met een wortelkanaalbehandeling behandelde tand is in veel gevallen behoorlijk verzwakt en wordt steeds brosser, waardoor de kans op een breuk toeneemt. Daarom kan het zinvol zijn om de behandelde tand of kies van een kroon te voorzien die de tand of kies versterkt, maar ook beschermt tegen herinfectie.
Afspraak maken voor een wortelkanaalbehandeling
Twijfelt u of uw zenuw ontstoken is of wilt u direct een afspraak maken voor een wortelkanaalbehandeling? Neem contact op met onze praktijk door te mailen naar info@tpoverbos.nl of te bellen naar 023 557 6107.