Kosten en vergoeding van kronen en bruggen
De kosten van kronen worden onder andere bepaald door het materiaal en de techniek. Daarnaast kan er een opbouw nodig zijn, bijvoorbeeld bij een wortelkanaalbehandeling/zenuwbehandeling.
Bruggen worden veelal ingezet als permanente vervanging van meerdere tanden en/of kiezen, waardoor de kosten grotendeels bepaald worden door het aantal tanden en/of kiezen dat de brug moet vervangen. We adviseren u altijd om vooraf om een kostenindicatie te vragen, zodat u achteraf niet voor onverwachte kosten komt te staan. Onze tandarts kan uw gebit beoordelen en u vervolgens een behandelplan met indicatie van de kosten geven.
Kronen en bruggen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Om aanspraak te maken op een vergoeding dient u aanvullend verzekerd te zijn. Daarnaast verschillen vergoedingen van kronen en bruggen ook per zorgverzekeraar en per verzekeringspakket. We adviseren u daarom vooraf goed de polisvoorwaarden van uw zorgverzekeraar na te lezen.
Hoe worden kronen en bruggen geplaatst?
Kronen en bruggen worden in een aantal behandelingen geplaatst. Hiervoor dient u twee of drie bezoeken aan onze tandarts te brengen. Concreet gaat de behandeling als volgt:
1. De eerste behandeling
Tijdens de eerste behandeling worden de tanden of kiezen beslepen, zodat er ruimte ontstaat voor de kroon of brug.
2.Een kaakafdruk maken
Om een exact passende mal te maken voor de kroon of brug maakt de tandarts een afdruk van tanden en kiezen.
3. De kleur van de kroon of brug bepalen
In de derde stap bepaalt de tandarts de juiste kleur, die overeenkomt met de kleur van de eigen natuurlijke tanden en kiezen.
4. Tijdelijke bescherming plaatsen
Om de bijgeslepen tand of kies te beschermen plaatst de tandarts er een tijdelijke kroon of brug overheen, de zogenaamde noodkroon /-brug.
5. Productie in een tandtechnisch laboratorium
Vervolgens wordt de kroon of brug in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Dit productieproces neemt een tot twee weken in beslag.
6. Het plaatsen van de kroon of brug
Als de kroon of brug gemaakt is, wordt deze in de mond gepast, gecontroleerd op pasvorm en de kleur. Wanneer de kroon of brug aan deze voorwaarden voldoet, wordt deze met cement aan de tanden of kiezen bevestigd.
Een persoonlijk behandelplan
Tijdens een consult zal de tandarts uw gebit beoordelen en u adviseren over de geschikte oplossing. De locatie van de beschadigde of missende tanden of kiezen, uw esthetische motivatie en uw financiële mogelijkheden worden hierin meegenomen. Op basis van deze informatie zal de tandarts een aantal mogelijkheden adviseren die binnen uw wensen en budget liggen.
Wanneer uw tanden en/of kiezen naast de lege ruimte in goede staat zijn, dan is het zonde om hieraan te slijpen. In dat geval zal de tandarts een implantaat voor de missende tand en/of kies adviseren. Neem contact met ons op om uw gebit te laten beoordelen en weet direct of kronen of bruggen een geschikte oplossing voor u zijn.
Wat is een kroon?
Een kroon is een tandkleurig kapje dat over een beschadigde, afgebroken of verzwakte tand en/of kies kan worden geplaatst. Daarnaast worden kronen ingezet als vervanging van missende tanden en/of kiezen, bijvoorbeeld op een implantaat.
Wat is de functie van een kroon?
Kronen dienen als duurzame vervanging van beschadigde tanden en/of kiezen en helpen om de vorm en functie van het gebit te verbeteren, bijvoorbeeld de esthetiek en het kauwvermogen.
Voor- en nafoto van een kroon
Hieronder ziet u de voor- (links) en de nafoto (rechts) van een kroon.
Wat is een brug?
Een brug bestaat uit twee of meer tandkleurige kapjes en aan deze kapjes komen dan één of meerdere nepkiezen aan vast te zitten, die een of meer missende tanden en/of kiezen vervangen. De brug wordt op de plaats van de open ruimte geplaatst en vastgemaakt aan weerszijden van de tanden of kiezen.
Wat is de functie van een brug?
Bruggen vullen de lege ruimte van tanden en/of kiezen in het gebit op en helpen om scheefgroei te voorkomen en het kauwvermogen te vergroten. Scheefgroei kan uiteindelijk leiden tot een slechte balans, tandvleesaandoeningen en kaakgewrichtsklachten, daarom is het raadzaam om bij missende tanden en/of kiezen contact op te nemen met de tandarts.
Wanneer heb ik een kroon of brug nodig?
Kronen en bruggen zijn in diverse situaties een geschikte oplossing, waaronder:
- Bij verloren tanden of kiezen, bijvoorbeeld door tandbederf
- Bij onvoldoende houvast voor een vulling
- Om breuken aan tanden of kiezen te voorkomen, bijvoorbeeld bij een grote vulling of na een wortelkanaalbehandeling
- Als kapje op een implantaat
- Om de esthetiek van het gebit, oftewel het uiterlijk van het gebit te verbeteren
Voor- en nafoto van een brug
Hieronder ziet u hoe een brug eruit kan zien in de mond. De linkerfoto is de situatie voor de brug en de rechterfoto is de foto met brug.
Veelgestelde vragen over kronen en bruggen
Hieronder beantwoorden wij een aantal andere veelgestelde vragen over kronen en bruggen. Staat uw vraag er niet bij, neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag bij al uw vragen.
Hoelang gaan kronen of bruggen mee?
Gemiddeld gaan kronen en bruggen zo’n tien jaar mee, maar de levensduur is afhankelijk van allerlei factoren. Ze kunnen bijvoorbeeld losraken door een breuk van onderliggende tanden of kiezen, tandbederf of bij het eten van (te) harde etenswaren. Om optimaal gebruik te maken van kronen en bruggen is het raadzaam om uw mondhygiëne goed te onderhouden. Aangetast kaakbot, bijvoorbeeld door parodontitis, kan leiden tot onvoldoende houvast voor een kroon of brug. We adviseren u dan ook om periodiek een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist te brengen voor een controle van uw gebit.
Is het plaatsen van kronen of bruggen pijnlijk?
Kronen en bruggen worden geplaatst onder een plaatselijke verdoving, waardoor de behandeling geheel pijnvrij uit te voeren is. Na plaatsing van een kroon of brug kan een tand of kies tijdelijk gevoelig zijn. Deze napijn is tijdelijk en kan eventueel bestreden worden met een pijnstiller. Als de napijn aanhoudt adviseren we u om contact op te nemen met de praktijk.
Een afspraak maken voor kronen en bruggen
Wilt u meer informatie of wilt u graag weten welke oplossing het beste is in uw situatie, neem dan contact met ons op. Tijdens een consult kan de tandarts uw gebit beoordelen en u adviseren over de geschikte tandheelkundige oplossing.