Als een gedeelte van uw tand verloren is gegaan of uw kies is door tandbederf (=cariës) beschadigd, dan kan de tandarts dit meestal herstellen/restaureren met een vulling. De vulling voorkomt verdere pijn en herstelt weer de vorm en functie, tenzij de vulling te groot is geworden. Er zijn verschillende vulmaterialen. Daarbij biedt de moderne tandheelkunde meerdere mogelijkheden. Hieruit kan de patiënt kiezen, waarbij wij u zullen adviseren. Er bestaan verschillen in esthetiek, houdbaarheid, behandelingsduur en kosten.
Verschil composiet- en amalgaanvulling
Het opvallendste verschil is de kleur. Daarnaast is een composietvulling veel bewerkelijker (arbeidsintensiever) in vergelijking met een amalgaamvulling. Zowel witte vullingen als amalgaamvullingen kunnen op den duur verkleuren.
Amalgaam
Dit materiaal wordt al eeuwenlang gebruikt als vulmiddel en blijft lang goed. De zilvergrijze vullingen bestaan uit een combinatie van o.a. kwik, tin, koper, zilver. Amalgaamvullingen zijn erg slijtvast. Door het bestanddeel kwik in de vulling, wordt amalgaam steeds minder gebruikt. In onze praktijk wordt geen gebruik gemaakt van amalgaam. Enkele nadelen van amalgaam zijn:
- het bevat vrij kwik
- materiaal heeft een slecht imago (ongezond)
- niet tandkleurig
- kan blauwig door het glazuur schemeren
Tandkleurige materialen
Glas-ionomeer cement
Dit materiaal is goed voor tijdelijke vullingen en wordt vaak in het melkgebit gebruikt
Kunststof (=composiet)
Door de samenstelling van het materiaal plakt het kunststof volledig met het tandmateriaal en kan de beschadigde tand stabiliseren. Bij het vullen wordt er eerst een soort lijm (=bonding) aangebracht. Hierdoor zal de vulling beter hechten aan de tand. Deze lijm wordt met een felle lamp uitgehard. Vervolgens wordt het vulmateriaal in de vorm van een pasta in het schoongemaakte gaatje gestopt. Dan wordt het bijgewerkt en met behulp van de felle lamp wordt de vulling uitgehard. Daarna wordt de uitgeharde vulling met fijne boortjes afgewerkt. De voordelen zijn:
- kleur kan aan de tand aangepast worden en bijna niet van een echte tand te onderscheiden
- hoogwaardige kunststof vullingen kunnen optisch de kleur van een natuurlijk element benaderen, waardoor deze bijna niet van de echte kleur te onderscheiden is
- goede houdbaarheid
De nadelen zijn:
- kan gedurende enige tijd temperatuur gevoeligheid geven
Voor grote defecten is ook kunststof niet toepasbaar. Hierbij kan het noodzakelijk zijn de tand te versterken door een kroon.
Heeft u kiespijn door een gaatje of tandbederf? Maak een afspraak door te mailen naar info@tpoverbos.nl of te bellen naar 023 557 6107. De tandarts zal uw gebit beoordelen en behandelen tijdens een persoonlijk consult.
De behandeling
Voordat de tandarts begint met het vullen van een gaatje, bespreekt hij de behandeling met u. Vervolgens zal hij vragen of u een verdoving wilt. Als u voor een verdoving kiest, zal deze eerst een aantal minuten moeten inwerken.
Om het tandbederf te verwijderen boort de tandarts het beschadigde weefsel weg. Tijdens het boren ontstaat warmte die wordt gekoeld met een waterspray, omdat de tand of kies anders te verhit zou raken. Dat zou onherstelbare schade aan de tandzenuw veroorzaken.
Hoeveel tand er verwijderd moet worden hangt af van de hoeveelheid tandbederf. Bij witte vullingen hoeft er minder geboord te worden, omdat het vulmateriaal zich aan de tand hecht.
Na het boren wordt het gaatje volledig schoongemaakt. Daarna zal deze worden gevuld met een composiet vulling in de vorm van een pasta. De vulling wordt bijgewerkt en met behulp van de felle lamp uitgehard. Tot slot wordt de uitgeharde vulling met fijne boortjes afgewerkt.
Pijn na het vullen
Gedurende 1 tot 2 weken na het vullen is het mogelijk dat uw tand of kies gevoelig is. Bij een groot gat kan deze periode 4 tot 6 weken duren. Boren geeft namelijk een reactie in de tandzenuw, die tijd nodig heeft om daarvan te genezen.
De gevoeligheid van tanden en kiezen na het vullen ontstaat in sommige gevallen doordat het witte vulmateriaal bij het hard worden krimpt. Het materiaal trekt de wanden van het gaatje in de tand naar elkaar toe, waardoor er spanning opbouwt. Dit leidt tot irritatie van de tandzenuw. Doorgaans nemen de klachten in de loop van de tijd vanzelf af.
Om de gevoeligheid te onderdrukken kunt u een pijnstiller nemen. Blijft de pijn aanhouden, neem dan contact op met onze tandartspraktijk.
Alternatieven voor vullingen
Preventie
Door een beginnend gaatje goed schoon te houden, eet- en snoepgewoontes te veranderen en door optimaal fluoridegebruik is het mogelijk om een beginnend gaatje te stoppen. De noodzaak om de tand of kies te vullen kan hierdoor zelfs helemaal verdwijnen. Onze tandarts en/of mondhygiënist zal u hierover adviseren.
Tand of kies trekken
Bij vergevorderd tandbederf of grote beschadigingen is trekken soms nog de enige mogelijkheid. Na het trekken van de tand of kies wordt besloten om de situatie zo te laten (bijv. in het melkgebit) of om de getrokken tand te vervangen door een brug, implantaat of partiële prothese. Onze tandarts adviseert u welke behandeling het meest geschikt is voor uw persoonlijke situatie.
Kronen
Bij grote vullingen is het in veel gevallen beter om de vorm en functie van de tand of kies te herstellen met een kroon. De kroon verkleint de kans op een breuk.
Allergisch voor composiet
Na het aanbrengen van een vulling is de behandelde tand of kies enige tijd gevoeliger voor op zich ‘normale’ prikkels, zoals contact met warm of koud voedsel. In zeldzame gevallen reageren mensen allergisch op composiet door één van de materialen waar composiet uit is samengesteld.
Van composiet zijn allergische reacties bekend op HEMA en TEGDMA; Bisfenol-A komt bij sommige sealants vrij (onderzoeken spreken elkaar hierbij tegen). Als u weet dat u gevoelig of allergisch bent voor één van de materialen, geef dat dan vooraf aan bij de tandarts. Het is mogelijk om een allergie voor composiet via een huidtest te laten vaststellen.