Waarom een gebitsbeschermer?
In onze vrije tijd doen we steeds meer aan snelle en gevaarlijke sporten. Dat geldt niet alleen voor sporten zoals boksen, schaatsen, ijshockey, maar ook voor mountainbiken, skaten, andere vechtsporten, voetbal en hockey. Per jaar gebeuren er bijvoorbeeld ongeveer 1800 ongelukken op de Nederlandse hockeyvelden, waarbij schade aan het gebit ontstaat. Letsel aan uw gebit, zoals een gebroken tand, is altijd blijvend.
Een speciale, op maat gemaakte, mondbeschermer heeft een goede pasvorm, waardoor een optimale bescherming mogelijk is en de kans op letsel verkleind wordt. De mondbeschermer beschermt niet alleen uw tanden, maar ook het tandvlees, de tong en de lippen. De meeste ongelukken gebeuren tijdens de training. Draag uw gebitsbeschermer dus niet alleen tijdens de wedstrijden!
Soorten gebitsbeschermers
Kant-en-klare gebitsbeschermers
De pasvorm van kant-en-klare gebitsbeschermers is matig en kan niet aangepast worden aan het gebit. Bij het ademen en spreken zit de beschermer in de weg, daarom is de werking beperkt en zijn de aanschafkosten laag.
Voorgevormde gebitsbeschermers
Voorgevormde gebitsbeschermers zijn te koop in sportzaken en zijn wel aan te passen aan het gebit. Door de gebitsbeschermer even in heet water te leggen, wordt hij zacht en enigszins vervormbaar. Plaats de zacht geworden gebitsbeschermer over de tanden en druk hem stevig aan, vervolgens sluit de beschermer beter aan. Na enige tijd koelt de gebitsbeschermer af en is de kunststof niet meer te vervormen. Indien nodig kan dit proces herhaald worden.
Een voorgevormde gebitsbeschermer werkt beter dan een kant-en-klare, maar de beschermer zit wel tegen de voortanden aan waardoor het beschermende effect niet altijd voldoende is. Wanneer kinderen tanden wisselen zal er vaak een nieuwe beschermer gekocht moeten worden, omdat de gebitsbeschermer dan niet meer past. De kosten van een voorgevormde beschermers zijn iets hoger dan van de kant-en-klare variant.
Exact passende gebitsbeschermer
De exact passende gebitsbeschermer wordt door een tandarts of orthodontist gemaakt. Deze gebitsbeschermer geeft de beste bescherming tegen schade aan tanden.
We maken een exact passende gebitsbeschermer door een afdruk te maken van uw gebit. Met de gebitsafdruk wordt vervolgens een kopie van het gebit gemaakt. Op deze kopie maakt de tandtechnieker een gebitsbeschermer die exact op uw gebit past en dus de beste bescherming geeft. De kosten liggen hoger in vergelijking met de andere typen.
Gebitsbescherming tijdens de wisseling
Goede bescherming van nieuwe tanden en kiezen is erg belangrijk. Dat gaat het beste met een exact passende gebitsbeschermer met extra ruimte op de plaatsen waar de meeste veranderingen gaan plaatsvinden. Doordat de tandenwisseling redelijk goed te voorspellen is maakt de tandarts of orthodontist de beschermer op een manier waarbij tanden en kiezen ongestoord kunnen wisselen. De bescherming van een exact passende beschermer is altijd beter dan van de voorgevormde beschermer.
Gebitsbescherming tijdens de beugelbehandeling
Tijdens de beugelbehandeling verandert de stand van tanden en kiezen. Hierdoor is het niet mogelijk om een exact passende gebitsbeschermer te maken. Ook de voorgevormde beschermers zijn dan maar beperkt geschikt, dus in deze fase is het behelpen en adviseren we toch een minder passende gebitsbeschermer dan helemaal geen.
Veelgestelde vragen over de mondbeschermer
Hieronder beantwoorden wij een aantal veelgestelde vragen over de mondbeschermer. Wordt uw vraag niet beantwoord? Neem dan contact met ons op.
Wat is een gebitsbeschermer?
Een gebitsbeschermer wordt in de volksmond ‘bitje’ genoemd. Het is een rubber hoesje over de bovenkaak en als u uw tanden op elkaar zet, passen de ondertanden en -kiezen precies in de speciale kuiltjes aan de onderzijde van het bitje. Zo vormen uw tanden en kiezen een geheel.
Hoe werkt een gebitsbeschermer?
Een hockeybal en stick verbrijzelen met gemak een tand. Het bitje werkt als een schokdemper, maar hij moet perfect aansluiten om een goede dempende werking te hebben. Een tand die niet omsloten wordt helpt niet mee met het opvangen van de klap, waardoor andere tanden een grotere kracht moeten opvangen. Daarom zit een goedwerkend bitje strak om alle tanden en kiezen.
Hoelang gaat een bitje mee?
Bij beschadigingen, zoals scheuren, rafelige randen of doorgebeten plekken moet een bitje vervangen worden. Als de beschermer niet goed meer past of als de onderste tanden en kiezen niet meer in de holtes aan de onderzijde van het bitje passen, dan dient u de beschermer te vervangen.
Tast een bitje het glazuur aan?
Uw tong is voortdurend bezig om uw gebit schoon te maken. Tijdens het dragen van de beschermer reinigt de tong niet, daarom adviseren we om uw tanden goed te poetsen voordat u de beschermer gaat dragen.
Hoe krijg ik een gebitsbeschermer?
In onze praktijk kunt u kiezen uit meerdere kleuren gebitsbeschermers. Daarnaast zijn zelfs de clubkleuren of uw naam erin mogelijk. Neem contact op als u meer informatie over de mogelijkheden wilt.