Onze mondhygiënistes
Wij helpen om uw mondhygiëne te verbeteren en te behouden met onder andere voorlichting en advies over de juiste preventiemaatregelen, het schoonmaken van uw tanden en kiezen en het behandelen van tandvleesontstekingen. Maak kennis met onze mondhygiënistes.
Preventieve en curatieve behandelingen
De mondhygiënist voert in samenwerking met de tandarts preventieve en genezende behandelingen uit. Maak een afspraak bij onze mondhygiëniste wanneer u last heeft van:
- Bloedend, rood en/of gezwollen tandvlees
- Teruggetrokken tandvlees
- Tandsteen en tandplaque
- Een slechte adem en/of een vieze smaak in de mond
- Gingivitis
- Parodontitis
Tandvleesontstekingen
Met goede en regelmatige mondhygiëne houdt u uw mond gezond en voorkomt u klachten en problemen. Een periodiek controlebezoek aan de tandarts raden we dan ook altijd aan. Bij klachten aan het tandvlees is een tijdige diagnose en behandeling immers bepalend voor het succes. Als de tandarts heeft geconstateerd dat er sprake is van een ontsteking, dan zal de mondhygiëniste u verder behandelen. We maken onderscheid tussen twee variaties van tandvleesontstekingen: gingivitis en parodontitis.
Gingivitis
Door goede en regelmatige preventie verwijdert u tandplaque. Bacteriën die achterblijven tussen tanden en tandvlees gaan zich aan uw gebit hechten en vormen tandsteen. Dit kan leiden tot een ontsteking aan het tandvlees en gaat doorgaans gepaard met een vieze smaak in de mond en een slechte adem. Dit noemen we gingivitis.
Herkent u een van deze symptomen en twijfelt u of uw tandvlees ontstoken is? Neem dan contact op voor een afspraak. Onze mondhygiënist zal na mondonderzoek beoordelen welke vervolgbehandeling nodig is.
Parodontitis
Een ernstige vorm van een tandvleesontsteking heet parodontitis. Een ontsteking herkent u aan de rode kleur en de gezwollen uitstraling. Daarnaast bloedt ontstoken tandvlees vaak bij het tandenpoetsen. Bij deze vorm trekt het tandvlees zich ver terug, waardoor kaakbot bloot komt te staan. Dit leidt tot losstaande tanden en kiezen die uiteindelijk zelfs uit kunnen vallen.
De mondhygiënist kan vaststellen of er sprake is van parodontitis door de lengte van uw pockets, de ruimte tussen de tand en het tandvlees op te meten.
Op de pagina tandvleesbehandelingen vindt u meer informatie.
Zelfzorg essentieel bij behandeling
Naast een professionele reiniging van uw tanden zal de mondhygiëniste u mondhygiëne-instructies geven. Om tandvleesontstekingen met succes te behandelen is het noodzakelijk dat u deze instructies opvolgt. Zonder zelfzorg zijn ontstekingen namelijk veel moeilijker te behandelen en zal het genezingsproces langer duren. Daarnaast is het raadzaam dat u de instructies ook na de genezing opvolgt, zodat u klachten en problemen in de toekomst voorkomt.
Kosten en vergoeding
De kosten van een behandeling bij de mondhygiënist worden enkel voor patiënten tot 18 jaar vanuit de basisverzekering vergoed. Patiënten die 18 jaar of ouder zijn dienen aanvullen verzekerd te zijn om aanspraak te maken op een vergoeding. Omdat een eventuele vergoeding afhankelijk is van uw zorgverzekering, raden we aan om voorafgaand aan de behandeling uw polisvoorwaarden te raadplegen.
Veelgestelde vragen
Hieronder beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over behandelingen bij de mondhygiënist. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.
Hoe vaak moet ik naar de mondhygiënist?
We adviseren om twee keer per jaar een controlebezoek aan de tandarts te brengen en dit te combineren met een afspraak bij de mondhygiënist. Op deze manier wordt uw gebit direct in één bezoek volledig gereinigd en worden eventuele problemen voorkomen.
Is de behandeling pijnlijk?
De behandeling wordt pijnloos uitgevoerd, eventueel onder verdoving. Na de behandeling kan uw gebit wel wat gevoelig zijn, maar dit gevoel verdwijnt vanzelf. Houdt de gevoeligheid aan, dan raden we aan om contact op te nemen met de praktijk.
Wat zijn de risico’s van een tandvleesontsteking?
In het ergste geval leidt een ontsteking aan het tandvlees tot uitval van tanden en/of kiezen. Daarnaast heeft het nadelige effecten als u de mondhygiëne-instructies niet opvolgt en belemmert roken het herstel.
Contact opnemen
Neem contact op voor een afspraak door te bellen naar 023 557 6107 of door een e-mail te sturen naar info@tpoverbos.nl. We helpen u graag op weg naar een gezond gebit en een goede mondhygiëne.