Behandeling
Met goede dagelijkse mondhygiëne kunt u zelf tandplak verwijderen. Tandplak onder de tandvleesrand kunt u niet meer zelf weghalen. Dat zal door een professional gedaan moeten worden. Het verwijderen van de tandplak en tandsteen uit de verdiepte pockets, wordt professionele gebitsreiniging genoemd. Indien nodig wordt dit onder plaatselijke verdoving gedaan. Indien de parodontitis zeer ernstig is, zal doorverwijzing naar de parodontoloog noodzakelijk zijn. Is alle tandplak en tandsteen verwijderd, dan zal uw tandvlees weer de gezonde roze kleur krijgen en niet meer gezwollen eruit zien.
Het bijhouden door uzelf en onze professionals voorkomt het weer terugkeren van uw tandvleesproblemen.
Waardoor ontstaat tandvleesontsteking?
Het blijkt dat de meeste mensen de tandplak, een kleverig laagje bacteriën, niet goed verwijderen van de tanden en kiezen. Hierdoor ontstaat tandvleesontsteking. Gelukkig richt de tandvleesontsteking (gingivitis), in het beginstadium, meestal geen schade aan het tandvlees aan of aan het kaakbot dat daaronder zit. Bij een beperkte groep mensen richt de tandvleesontsteking op den duur wél schade aan. Eerst laat het tandvlees los van de tanden en kiezen. De pocket, de smalle ruimte tussen tandvlees en tanden en kiezen, wordt daardoor dieper. In deze verdiepte pocket vormt zich weer een laagje tandplak en vaak ook tandsteen. Zo gaat de ontsteking de diepte in en bereikt het kaakbot. Het kaakbot, waar de tanden en kiezen in vastzitten, wordt daardoor afgebroken. Dit heet parodontitis. Door parodontitis kan er uiteindelijk zoveel kaakbot verloren gaan dat de tanden en kiezen los gaan staan en tenslotte uitvallen. Parodontitis kan invloed hebben op de algemene gezondheid. Soms kunnen medische behandelingen pas doorgaan nadat de parodontale infectie is behandeld. Wij zullen daarom altijd uitgebreid informeren naar uw algemene gezondheid.
Hoe ziet gezond tandvlees er uit?
Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Gezond tandvlees is vastgehecht aan de tanden en kiezen; alleen bij de rand van het tandvlees zit een smalle, ondiepe ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen. Deze ruimte wordt een pocket genoemd en is bij gezond tandvlees hooguit 3 mm diep. Gezond tandvlees hoort niet te bloeden tijdens het poetsen, het eten of het schoonmaken met bijvoorbeeld tandenstokers.
Hoe ziet ontstoken tandvlees er uit?
Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Ook kan het gaan bloeden bij het poetsen of het eten. Maar deze verschijnselen zijn lang niet altijd aanwezig. Dus als uw tandvlees niét gaat bloeden bij het poetsen of eten, wil dat nog niet zeggen dat het tandvlees gezond is.
Hoe ziet parodontitis er uit?
Parodontitis kan lang onopgemerkt blijven, omdat het vaak geen – of pas in een heel laat stadium – verschijnselen met zich meebrengt. Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn: rood, slap en gezwollen tandvlees, bloedend tandvlees bij het poetsen of eten en terugtrekkend tandvlees. Ook een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis. Parodontitis geeft zelden pijnklachten.
Pas in een gevorderd stadium van parodontitis ontstaan er echt klachten. Die kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het los gaan staan van tanden en kiezen of het ontstaan van ruimte tussen de tanden en kiezen.
Welke symptomen kunnen wijzen op parodontitis?
- Bloedend tandvlees (bij het tanden poetsen of het eten van harde dingen)
- Gevoelig tandvlees
- Terugtrekkend tandvlees
- Een veranderende stand van 1 of meer tanden
- Een vieze smaak in uw mond en/of een slechte adem
Wat valt er aan bloedend tandvlees te doen?
Behandeling van tandvleesontsteking richt zich op het verwijderen van tandplak. Dit begint met het zelf in staat zijn om de tanden perfect schoon te houden met behulp van tandenstokers, ragers, flossdraad en een hand- of elektrische tandenborstel met een rond borstelkopje. Tandsteen verhindert dat de tandplak volledig kan worden weggehaald.
Daarom is het belangrijk dat niet alleen de tandplak maar ook het eventueel aanwezige tandsteen van de tanden en kiezen wordt verwijderd. Binnen ons professionele team wordt dit door de mondhygiëniste gedaan als het tandsteen diep zit of anders door de preventie-assistente.
Als verdiepte pockets erg diep zijn en na het professioneel weghalen van alle tandsteen het tandvlees ontstoken blijft, dan is er een specifieke bacterie die genezing tegenhoud.. De mondhygiëniste zal in zulke gevallen een bacteriekweek doen. Deze kweek geeft dan een advies welk antibioticum het meest effect heeft op de bacterie. Mocht dit nog geen effect hebben, dan zal er een operatieve behandeling wordt uitgevoerd door de parodontoloog. Onze praktijk zal dan voor een verwijzing zorgen, daar deze behandeling niet in onze praktijk zal plaatsvinden. Zo’n operatieve behandeling heet een flap-operatie. Bij een flap-operatie wordt, onder plaatselijke verdoving, het tandvlees losgemaakt van de tanden en kiezen. Daardoor zijn de tandplak en het tandsteen veel beter zichtbaar en goed bereikbaar voor verwijdering. Na de reiniging wordt het tandvlees weer rond de tanden en kiezen gehecht. Het tandvlees zal daarna genezen en volledig vasthechten aan de tanden en kiezen. Er zijn dan geen verdiepte pockets meer. Door een goede, dagelijkse mondhygiëne kunt u voorkomen dat er opnieuw parodontitis ontstaat.
5 tips voor een goede mondhygiëne
1. Poets twee keer per dag, minimaal twee minuten
Vaak wordt er te snel, te weinig of niet goed gepoetst. De gouden regel is twee keer per dag, twee minuten lang tandenpoetsen. In die twee minuten heeft u voldoende tijd om alle tanden en kiezen goed schoon te maken. Tevens doet de fluoride in tandpasta pas na twee minuten zijn werk.
2. Vergeet de tong niet te poetsen
Wanneer u uw tanden gepoetst heeft, is het verstandig om ook de tong zachtjes met de tandenborstel te reinigen. Op uw tong blijven net zoals op uw tanden, bacteriën zitten. De bacteriën die achterblijven op uw tong wanneer u deze niet reinigt, veroorzaken een slechte adem. U kunt in plaats van een tandenborstel, ook een tongreiniger gebruiken.
3. Poets elektrisch of met een handborstel
Uit onderzoek is gebleken dat een elektrische tandenborstel effectiever is dan een handtandenborstel. Op een goede manier poetsen met een elektrische tandenborstel zorgt ervoor dat er meer tandplak verdwijnt en dat tandvleesontsteking minder kans krijgt. Naast het type tandenborstel is de manier van poetsen erg belangrijk voor een goede mondhygiëne. Klik hier voor een poets-instructie.
4. Gebruik tandpasta met fluoride
Fluoride in tandpasta maakt uw tanden en kiezen minder kwetsbaar voor zuuraanvallen van bacteriën.
Als u klaar bent met uw tanden poetsen, adviseren we u uw tanden niet teveel te spoelen met water. Zo verwijdert u de fluoride niet volledig, waardoor deze zijn werk kan blijven doen. Eén keer even kort spoelen of een slokje water na het tandenpoetsen is al voldoende.
5. Maak gebruik van flossdraad, stokers en ragers
Ondanks het goed poetsen van uw tanden, kunnen er tussen uw tanden en kiezen nog bacteriën blijven zitten. Dit komt omdat u met een tandenborstel moeilijk bij de kleine ruimtes tussen uw tanden en kiezen kunt komen. Hierdoor ontstaan vaak gaatjes en tandvleesproblemen tussen de tanden en de kiezen in. Gebruik eenmaal per dag flosdraad als de tussenruimte tussen uw tanden en kiezen zeer smal is. Bij grotere tussenruimten gebruikt u een tandenstoker. Is de stoker te groot, dan is het beter om ragers te gebruiken. Lees hier meer informatie over de verschillende hulpmiddelen.
Worden de kosten van een mondhygiënist en preventie-assistent vergoed?
Een bezoek aan de mondhygiënist en/of preventie-assistente wordt volledig vergoed door de basisverzekering voor verzekerden tot 18 jaar. Als u 18 jaar of ouder bent dan is een basisverzekering niet genoeg. U krijgt dan alleen een vergoeding als u aanvullend verzekerd bent. Vraag bij uw verzekering welke kosten worden gedekt en wat de kosten zijn voor een aanvullende tandartsverzekering.